MILLS


WHITAKER


ARCHITECTS

About


Home

Personnel



Contact


Get In Touch



Portfolio


Projects

Awards

 

DOVER COMMUNITY CENTER, DOVER MA

Category

Community


Scope of Work

Planning


Datasheet

Download a PDF datasheet for this project:

.

Related Projects

You may be interested in...


Dover Town House

Dover MA

view project »


St. Lawrence Arts & Comm. Center

Portland ME

view project »

 
 

Year of Completion: Study 2007.


The Town of Dover selected Mills Whitaker Architects to develop a building program, preliminary design and budget for a new community center. The corner site, in the center of town, contained a former elementary school that was housed within three interconnected buildings dating from 1910, 1931 and 1971. The charge from the Board of Selectmen was to develop a community center that would be architecturally compatible with the town hall and library while serving the diverse needs of youth, families and seniors for the next century. Design explorations were to include considerations of renovating the existing building, constructing a new facility, or developing a hybrid of renovation, demolition and additions.


Mills Whitaker Architects worked with user groups to develop a program for the Council on Aging, Parks and Recreation Department, Community Education, Dance and Movement and other users of the facility. The resultant proposed design is a new building that includes a Great Room, Senior Center, Gymnasium, Dance Studio, Activity Rooms and areas for future expansion. The $18.5 million project involves removal of the former school and complete redevelopment of the site to serve as a vibrant social hub for the town.